Amerikalı bilim insanları, Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yaptıkları çalışmada, RNA üzerinden bir salyangozdan diğerine hafıza aktarımını gerçekleştirmeyi başardı. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim olan Prof. Dr. David Glanzman, RNA'nın yakın bir gelecekte Alzheimer hastalığının tedavisinde de kullanılabileceğini söyledi.
16 Mayıs 2018 Çarşamba 00:50
California Üniversitesi Bütüncül Biyoloji, Psikoloji ve Nörobiyoloji Bölümünden Prof. Dr. David Glanzman ve ekibi, Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yaptıkları çalışmada RNA ile hafızayı bir salyangozdan diğerine aktardı.
Elektrik şokuyla test edildi
Araştırma çerçevesinde bir grup salyangoza kuyruklarından 20 saniye arayla 5 elektrik şoku verildi, bu eylem 24 saat sonra 5 kez daha tekrarlandı. Şoklar, salyangozların geri çekilme refleksini geliştirirken, elektrik verilenlere hafifçe vurulduğunda geri çekilmenin ortalama 50 saniye, kontrol grubundakilerde ise bir saniye sürdüğü gözlendi.
Bilim adamları, elektrik şoklarından bir gün sonra salyangozların sinir sisteminden çıkarılan RNA'yı, elektrik verilmeyen 7 hayvana yerleştirdi. Bu hayvanların da elektrik verilenler gibi hareket ettiği ve geri çekilme eylemini yaklaşık 40 saniye sürdürdüğü görüldü.
Alzheimer için umut ışığı
Sonuçları "eNeuro" dergisinde yayımlanan araştırmanın bulgularının, travmatik hafızanın tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesinin önünü açabileceği ifade ediliyor.
Glanzman, "Çok uzak olmayan bir gelecekte, RNA'yı Alzheimer hastalığının etkilerinin giderilmesinde veya travma sonrası bozukluk tedavisinde kullanabileceğimizi düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
E Medya Elektronik Haberleşme Sistemleri Ltd. Şti. Karum İş Merkezi Kat:2 / 12 - 13 Kavaklıdere - Ankara
E Posta: haberyirmibes.com@gmail.com
besrenkengin@hotmail.com