"Enflasyon için tedbir almak yerine büyümeyi tercih ettik"

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre mayısta yıllık enflasyon yüzde 73,50’yle 24 yılın zirvesine çıktı. Tartışmalı bu veriye karşın bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göreyse mayısta yıllık enflasyon yüzde 160 seviyesini buldu.

Hükümetse enflasyonun düşmesi için baz etkisinden medet umuyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Bakan Nebati’nin AKP’nin hafta sonu düzenlenen kampındaki sunumda söylediklerini yazdı”Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz.”

‘Faiz artırımı ya da indirimi düşünülmüyor’

Toplantıda kısa vadede faiz artırımı ya da indirimi düşünülmediğini belirten Nebati, 2022 sonu için yüzde 48-49, 2023 sonu içinse yüzde 19,9’luk enflasyon tahminini paylaştı.

Nebati şunları söyledi:

*En önemli hedeflerden biri enflasyon oranlarında kalıcı bir düşüşün sağlanması. 2022 sonuna kadar enflasyonun baskılanması için bazı araçlar devreye sokulabilecek.

*Dolar kurundaki yükselişi durdurmak için hayata geçirilen ve bütçe üzerinde yaratacağı risk nedeniyle eleştirilen kur korumalı mevduat modeli devam edecek.

*Kur korumalı mevduatın geçen cuma itibariyle bütçeye toplam maliyeti 21,1 milyar TL. Eğer bu sistemi devreye sokmasaydık zararımız 411 milyar lira olacaktı.

*Dış ticaret açığının fazla olmasının en büyük nedenlerinden birinin enerji ithalatı; hidroelektrik santralleriyle bu açığın kapatılması hedefleniyor.

*Petrol fiyatlarında yaşanabilecek muhtemel artışların yıl sonuna kadar pompa fiyatlarına yansıtılmaması ile ilgili bir irade var.

*Turizm gelirlerindeki muhtemel artış ve yağışların etkisiyle ekim-kasım aylarında tarımdaki verimlilik piyasaları canlandıracak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner532